Trans Fest Stockholm 2017 är den andra upplagan av Sveriges första community & kulturfestival, med avstamp i Trans Day of Visibility den 31a mars. Tillsammans med er hoppas vi kunna skapa en intressant, engagerande kulturfestival som återspeglar allas våra erfarenheter. Genom att erbjuda ett urval av sociala sammanhang som uppmuntrar aktivism och stärker vårt community.

Lokaler och tillgänglighet

Wetterling Gallery (Kungsträdgården 3) är inte en tillgänglig lokal, men vi hoppas kunna ha en ramp tillgänglig. Kolla vårt facebookevent eller transfeststockholm.org för mer info. Alkoholfritt evenemang.

Nalen klubb (David Bagares gata 15) är inte en tillgänglig lokal, men det går att komma in med rullstol över en tröskel. Det finns en tillgänglig toalett i ett angränsande rum. Alkohol kommer serveras.

ABF Stockholm (Svevaägen 41) är fullt tillgängligt. Alkoholfritt evenemang.

CCAP (Körsbärsvägen 9 nb) är fullt tillgängligt. Alkoholfritt evenemang.

Femtopia (Hornsgatan 149) har en tillgänglig entré men toaletten är inte tillgänglig. Alkoholfritt evenemang.

FREDAG 31/3

EXHIBITION  //  THE TRANS LIST  //  Wetterling Gallery  //  18:00-20:00

THE TRANS LIST av Timothy Greenfield består av 11 porträtt av transpersoner i USA. Den innehåller även en filmdokumentär producerad av HBO. Personerna i porträtten delar med sig av sina kunskaper om transpersoners rättigheter, kampen för jämlikhet och deras personliga utmaningar och framgångar.

ÖPPNINGSFEST  //  Klubb FREAQUENCY  //  Nalen Klubb  //  21:00-02:00

Klubb FREAQUENCY kommer kicka igång årets festival med ett episkt BAM.

Uppträdanden och dansgolvs-frenesi!

Gratis entré men du behöver boka din biljett här: https://www.eventbrite.com/e/freaquency-opening-party-tickets-32445971775

Garderob 20 kr  Ålder 18+

VÄLKOMNA!

21:00-21:20  DJ I will always love you  

Välkomnar er med hits från hjärtaT.

PÅ SCENEN

21:20-21:35  Release av Queerstion Magazine  Queerstion Magazine är en virtuell plattform för berättelser och community-byggande med fokus på transidentifierade personer i Afrika söder om Sahara och transidentifierade i Sverige med erfarenhet av att rasifieras. Queerstion jobbar också nära transflyktingar, hbtq-communityt och olika transgrupper i Sverige samt deras familjer och allierade.

21:40-22:00  Emil Sollerman och Kristian Nelson  Emil och Kristian, två transmaskulina personer, framträder med tre låtar som Emil har skrivit samt spelar, och som Kristian gestaltar på teckenspråk. Låtarna – som ibland är roliga och ibland sorgliga – har alla något att göra med att vara trans.

22:05-22:25  Leo Correia de Verdier  Leo spelar elektronisk musik på sin symaskin och syr fram överlagrade rytmer, sköra rundgångar och en och annan melodislinga.

22:30-22:55  Drag Matters – A stage discussion about drag, identity and politics (Samtal, Engelska)  Ett samtal på scenen om hur vi kan skapa identiteter och kön. Delta gärna i vår diskussion om drag som ett politiskt redskap för att förstå hur maktstrukturer skapas och hur drag kan vara frihetsskapande och ett redskap i att förstå sig själv. Medverkande: Svante Helmbaek Tirén, Agnes Grefberg Braunerhielm, and more.

23:00-23:15  FIFI  En passionerad artist och aktivist som alltid står upp för mänskliga rättigheter. På Trans Fest Stockholm kommer hon ge dig frossa och väcka dina känslor på nytt.

23:15-23:30  Mabellina Cliché  Mabellina Cliché ger dig vad du vill…plus något poetiskt.

DANSGOLVET

23:30-00:00  DJ Hormony  Spelar dina bäst Drag Radio Hits.

00:00-01:00  DJ Black Opal  Tar er tillbaka till Kontinenten och får er att Svettas. Fotriktiga skor eller inga alls på resan genom dancehall, hiphop, afrobeat och RnB.

01:00-02:00  DJ Genderless  Beat masher, moon bathon, bass, arabic fever, cumbia soul & dancehall.

LÖRDAG 1/4

COMMUNITY HÄNG  //  ABF  //  11:00-15:00

T-bonds (Transgender Bonds)  Foto och Röst utställning av Miles Rutendo Tanhira.

Make Equal Stories vill att fler röster ska få höras för att fler ska få möjlighet att lära sig om diskriminering och utanförskap och förstå och förändra.

Nilleteatern – Centrum för queer scenkonst berättar om sin verksamhet att främja transpersoner inom scenkonsten.

Pysselhäng  Kom och pyssla!

WORKSHOPS & SAMTAL  //  ABF  //  11:30-15:45

11:30-12:45  Transaktivism då och nu – ett samtal kring strategier & aktivism i olika tider och sammanhang (Panelsamtal, Svenska)  Till Trans Fest Stockholm 2017 har det kommit in flera olika förslag på workshops och föreläsningar som på olika sätt har handlat om transaktivism och transhistoria. Som arrangörer ser vi att det finns behov av samtal och rum för att dela erfarenheter och berättelser och vi vill försöka vara en plattform för detta. Panelen består av flera olika röster med olika berättelser om identitet och aktivism. Dessa får representera några delar i det vi kan beskriva som transrörelsen i Sverige. Vi ser det inte som att det finns en heltäckande berättelse eller historia utan att det finns olika vägar och strömningar, normer och motstånd, synligt och osynligt, i olika tider och rum. Vi vill se detta som början på ett samtal, eller kanske flera olika. Medverkande: Maria Sundin, Lukas Romson, Linda E, Mia Mulder, Tine Alavi, Zafire Vrba, Andi Jonsson och Alex Fridunger.

12:00-13:30  Giving back to activism (Workshop, Engelska)  Hur kan transstudier bättre reflektera verkligheten hos personerna dem försöker representera? Denna workshop kommer erbjuda ett utrymme för dialog mellan transaktivister och transkademiker. Medverkande: France Rose Hartline, Max van Midde, Luca Tainio and Anna K. Jorgensen.

13:00-13:45  Transaktivism – en kollektiv process (Samtal, Svenska)  Var är vår historia? Var är dokumentationen? Var är alla berättelser som inte har nått oss? Vad har ni som var där att berätta om? Vad har vi att bidra med? Kom så berättar vi hur vi tillsammans kan skriva historia! https://www.facebook.com/events/100388747170204/ Medverkande: El Häkkinen och Mio da Costa Alves.

14:00-15:45  Community forum med svenska regeringens utredning kring transpersoners rättigheter och levnadsvillkor (Forum, Svenska/Engelska)  Kan transpersoner i Sverige leva i enlighet med sin könsidentitet? Hur ser det ut för transpersoner på arbetsmarknaden? Och hur ser bemötandet ut i inom sjukvården? Vad vet vi om icke-binära personers levnadsvillkor? Detta är några av frågorna som ska besvaras i den utredning om stärkt ställning och transpersoners levnadsvillkor som regeringen tillsatte i december 2016. Under den här workshopen får du möjlighet att komma med dina synpunkter och ställa frågor till särskilda utredaren Ulrika Westerlund. Medverkande: Ulrika Westerlund och Jonah Akleye.

FESTIVAL EXTRAVAGANZA  //  CCAP  //  17:00-00:00

17:00-18:30  Death Cafe (Samtal, Svenska/Engelska)  Death Cafe är möjlighet att prata om döden på ett öppet och tryggt sätt. Det bjuds på te och kaka. Medverkande: Zafire Vrba

17:00-20:00  Performance (Workshop, Svenska)  Nilleteatern – centrum för queer scenkonst Tillsammans pratar vi om hur trans kan gestaltas och uttryckas genom performance. Hur kan vi använda kropp, röst, rörelse och annat för att uppmärksamma transpersoner och -erfarenheter? Vi arbetar tillsammans fram ett performanceverk utifrån vad vi tycker är viktigt. Verket framförs på söndagen kl 15:45. Om vi vill, tar vi även vårt performance vidare och framför det i offentligheten. Inga förkunskaper krävs. Deltagande vid uppvisning är givetvis frivilligt.

18:00-21:00  Make up-hörna  Kom och bli sminkad av Ward och Esra!

20:00-21:00  Workshop – Drag Yourself! (Workshop, Engelska)  Välkomna till vår fantastiska Drag Workshop! Ett gäng hängivna drag queens, kings och queers kommer lära dig hur konturer, ögonfransar, peruker och attityd kan hjälpa dig utforska nya identiteter. I denna live-handledning går vi igenom grunderna för drag sminkning samtidigt som vi pratar om styrkan med drag i att kämpa mot fördomar och normativitet.

20:00-21:00  Öppen Scen  Ta plats på den öppna scenen med det som du tycker om och vill visa andra.

21:00-21:15  “Alltså nu har jag suttit och kollat på dig hela kvällen och kan inte placera dig” (Svenska)  Ett ljudkonstverk av Zafire Vrba baserat på material från det verbala självförsvarsprojektet SVAR PÅ TAL.

21:30-22:00  NEW MALE PRIVILEGE  (Performance)  New Male Privilege är Köpenhamns första veganska, politiskt emotionella post-pojktrans-band. Deras texter handlar om att vara trans i en ciskönad värld. Ord som “kärlek” och “hjärtekross” ersätts av ord som “pronomen”, “hormoner”, “kirurgi”, “identitet” och “ilska”. Deras fantastiska sånger, outfits och dans får folk att skrika, gråta, skratta och svimma.

22:00-00:30 //  FILMVISNING

22:00-23:00  Exquisite Gender: Transgender and Intersex people in Africa (Film, Engelska)  En samling starka digitala berättelser av trans- och intersexpersoner från 7 olika afrikanska länder. Presenteras här på Trans Fest Stockholm av Queerstion.

23:00-00:30  “VEM SKA KNULLA PAPPA?” (Film, Svenskt tal, engelsk textning)  En film av Antiffa Vänsterfitta. En djupdykning ner till det kollektiva undermedvetna där mannens stinkande lik bryts ner till närande jord ur vilken vi föds på nytt och stiger upp till ytan med ett nytt feminint tänkande/kännande och oanade perversioner.
Filmen är rätt så snuskig.

SUNDAY 2/4

FESTIVAL BRUNCH  //  Femtopia, Hornstull  // 11:00-13:00

Kom och häng med oss på vårt traditionella transbrunch på café FEMTOPIA.

WORKSHOPS & TALKS  //  CCAP //  11:00-16:00

11:00-16:00 Crafty Corner, Make up Corner & Social Space

11:00-12:45  Snack om sex – workshop om sex för dig som är trans (Workshop, Svenska)  Transseparatistisk workshop där du får prata med andra om sex. Vi fokuserar på lust, kroppar i förändring, kommunikation, sexuella praktiker och gränser. Det blir ett tillfälle för dig att prata med andra utifrån dig själv, en chans att fråga privata saker och prata om privata saker (för den som vill). Max 15 platser. Medverkande: Valentin Öckinger.

12:30 – 13:45  Feeling comfortable in your skin (Rörelseworkshop, Engelska)  Möt dig själv och andra genom kroppsspråk, lätta rörelser och teaterlekar. Släpp taget om dig själv och kom närmare den du verkligen är.  Oavsett ålder, funktionsförmåga och erfarenhet, kom och lek. Medverkande: Kevin Holmström Bradshaw.

13:00-13:45  Satan som allierad med den ickekonformistiska transpolitiken (Föreläsning, Svenska)  Hur kan en som transperson ta stöd av Satan i sitt varande och aktivism. Satan som ideologi och värdesystem och känslomässig uppbackning. Medverkande: Djuna Jungmyr

14:00-14:45  Cosplay & Trans (Föreläsning, Svenska)  En föreläsning om kopplingen mellan könsöverskridande identiteter och cosplay. Robin Aronsson, utbildad normkritisk sexualupplysare inom RFSU, gymnasielärare och f.d. likabehandlingsansvarig på populärkulturfestivalen NärCon ger en grundkurs i vad cosplay är och vad det här med att klä ut sig till fiktiva karaktärer med transidentiteter att göra. Medverkande: Robin Aronsson.

14:00-14:45  We are seeds (Panelsamtal, Engelska)  Likt frön i jorden vägrar svarta transmän att begravas och fortsätter att stå emot olika hot mot vår existens och synlighet. Medverkande: Samuel Girma, Silva Eiseb Söderstrand, Perry Warner, Andi Jonsson.

15:00-15:45  Berättar- och lösnings-verkstad med Make Equal Stories. (Workshop, Svenska)  Make Equal Stories är ett projekt handlar om att samla in berättelser om diskriminering och utanförskap. På lördag 1 april i samarbete med Trans Fest Stockholm kommer projektet nu fokusera på lösningar. Hur kan vi använda berättelserna för att ta fram lösningar och inte bara se problemen? Vi kallar det för en berättar- och lösnings-verkstad där det kommer diskuteras lösningar kopplade till specifika berättelser, men även lösningar till allmänna frågor som berör många transpersoner, t.ex. binära toaletter och binära omklädningsrum. Medverkande Jon Ely och Mikaela Wei.

15:45-16:00  AVSLUTANDE PERFORMANCE (Performance, Svenska/Engelska)  Resultatet av performanceworkshopen igår visas upp och avslutar festivalen. Medverkande: Nilleteatern – centrum för queer scenkonst och deltagarna vid workshopen.